Stream jij al?
Tegenwoordig is dat helemaal in hè, dat streamen. Kijken wat je maar wil. Pauzeren, terugspoelen, nog eens kijken, skippen. Briljant.
Vroeger was dat anders. Want een film kijken zonder onderbrekingen ging niet. Plassen? Tijdens de reclame. Popcorn maken? Tijdens de reclame. Plassen en popcorn maken? 25 minuten wachten of een stukje film missen.
Leuk liedje op de radio? Lekker meezingen totdat het afgelopen is. Was je toevallig thuis, kon je het misschien wel opnemen op een cassettebandje. Miste je wel altijd de eerste paar seconden terwijl je overhaast 't verkeerde knopje indrukt.
Tegenwoordig hebben we 5 streamingdiensten. Eentje voor muziek (Spotify - ideaal) en 4 voor beeld.
Decadent? Zeker wel.
Het stomme is: ze zijn allemaal op dezelfde manier begonnen.
"Er komt een nieuw soort seizoen van Gilmore Girls, maar dat komt alleen op Netflix. Zal ik zo'n proef-abonnement afsluiten?"
Dat was in 2016. Netflix hebben we nog steeds.
"De Handmaids Tale komt alleen op Videoland. Ik doe zo'n proef-abonnement en binge de hele serie, dan kan het weer weg."
Dat was in 2017. Videoland hebben we nog steeds.
"Alle Marvel films staan op Disney+. Een abonnement is twee maanden gratis en dan kijken we wel of het wat is of niet."
Dat was in 2019. Je merkt dat het al wat voorzichtiger klinkt. Geen "dan kan het weer weg", maar "we kijken wel of het wat is". Je raadt het al: het is dus wat, want Disney+ hebben we nog steeds.
"Met Amazon Prime krijg je gratis items voor Anno1800. Dat is twee weken gratis en dan kun je het kosteloos opzeggen, maar de items houden."
Uiteraard, Amazon Prima hebben we sinds afgelopen april dus ook nog.
Iedere dienst heeft zo z'n eigen aanbod en voordelen.
Netflix wordt voornamelijk gebruikt door de kleinste in huis. Er staan zo gigantisch veel verschillende programma's op waar ze graag naar kijkt, dat er geen eind aan komt. Dat varieert van tekenfilm-series over reddingshonden (seizoen 2, 3 en 4 van Paw Patrol staan er op en die heeft ze echt al minimaal 7 keer van voor tot achter uitgekeken) tot een real-life documentaire over een Koala-opvangcentrum in Australië (volledig nagesynchroniseerd natuurlijk).
Zelf kijken we op Netflix films zoals Detective Pikachu en de verfilmingen van Nicholas Sparks boeken. Ook series zoals Once upon a Time en New Amsterdam vinden gretig aftrek. En anders is de "misschien vind je dit ook leuk"-knop echt een briljante oplossing.
Videoland hebben we voor de genoemde Handmaids Tale, maar tegenwoordig voornamelijk Eigen Huis en Tuin. Mijn innerlijke Thomas is nog niet klaar om het abonnement los te laten, zeg maar.
Op Disney+ kijk ik alles van het Marvel universum. Vanaf de allereerste Iron Man en The Incredible Hulk uit 2008 tot de laatste Avengers en Spiderman films. Al vind ik de series die om het universum heen draaien nog leuker.
Amazon Prime hebben we nog niet echt ontdekt. Ik kwam er laatst per toeval achter dat seizoen 1 van Paw Patrol hier staat, dus dat zijn 23 nieuwe afleveringen voor dochterlief om te kijken. Verder wordt het nog niet gebruikt, behalve voor de gratis verzending van je Amazon-bestellingen dan. Best handig.
Vier losse streaming diensten dus. Dan kun je dus alles kijken wat, maar vooral ook wanneer je wilt.
Echt alles?
Nee, niet alles. Want ik wil Batwoman zien, maar die kun je niet vinden hier in Nederland.
Game of Thrones vind je ook niet op deze vier, daarvoor moet je HBO hebben.
Engelse BBC-series zoals Doctor Who en His Dark Materials? Andere series en sommige seizoenen wel, maar deze dus niet.
De nieuwe Black Widow van Marvel dan? Ja, maar dat kost je dan eenmalig €21,99 bovenop je abonnementsprijs van Disney+.
Dus ja. Vier streamingdiensten is behoorlijk decadent. En nog is het eigenlijk niet genoeg, want je kunt nog steeds niet alles zien.
Soms hè, heel soms, dan denk ik nog eens terug.
Terug aan die tijd dat je om 20:30 thuis moest zijn omdat die fantastische film of de allereerste aflevering van een nieuw seizoen op tv kwam.
Dat de enige manier om te kiezen wat je keek, was om naar een andere zender te switchen. Of de TV uit te zetten en naar de bioscoop te gaan.
Poeh hey, dat is al lang geleden!